31 jan. 2009

GOD SMAK och ÄCKLIG MAT - vilken och varför?

Samlar just nu material till en ny krönika där temat är SMAK. Vill nu gärna veta vilka smaker du inte tycker om och vilka smaker du älskar? Vad är det som gör att man tycker mat är "äcklig" och varför älskar man andra? Är det stämningen, förväntan vid första smaktillfället? Konsistens? Andra orsaker? Färg? Doft? Skriv gärna några rader till mig och berätta. Ha en härlig helg! Varför inte passa på att göra en kryddig och spetsad Matcha Latte? Värm mjölk med hel kardemumma, kanel och råsocker. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Låt svalna till cirka 80 grader. Därefter tillsätter du grönt matchapulver (japanskt grönt te) och vill du kan du spetsa med ljus rom. Tina har fotat.

30 jan. 2009

BLANDAR ett PÅSKTE

Det närmar sig påsk och jag håller på förfullt med att komponera ett påskte. Det blir ett grönt sencha som bas med det mest vårliga tillbehör man kan tänka sig bl.a rosenknoppar i flera olika färger. Kan inte bestäma vilken personlighet påskte anno 2009 ska ha? Väljer mellan två bilder. Antingen blir det kära mamma i grönt eller dottern Emmylo med påskig kopp. Tyck gärna till. Foto: Tina & Sandra såklart.


23 jan. 2009

NY FAVORIT




Den här koppen, med passande tekanna på toppen är en underbar skapelse när man vill unna sig en egen kopp gott te-för-en! Min senaste favorit. Du hittar den i Brunkullans Webshop.

GOTT med TID

Det jag allra mest önskar mig inför 2009 kostar inget och handlar bara indirekt om mat. Det är något som vi alla har hela tiden, eller kanske mer eller mindre har, men som vi inte kan ta på. Det är ett fundamentalt begrepp i vår tillvaro som är ytterst svårt att definiera. Frågan om dess natur är något som har engagerat vetenskapsmän och filosofer i alla tider. Jag önskar mig TID. Tid är nämligen en av huvudingredienserna för riktigt bra mat, d.v.s. äkta Slow Food. Att prioritera tid och att själv förädla råvaror från grunden istället för att låta livsmedelsindustrin göra det blir oftast billigare, godare och nyttigare. Måltiden handlar till stor del också om tid. Tid för njutning och samvaro med nära och kära. Vem vill inte ha mer tid att låta barnen vara med mer och laga mat? Tid för brödbak, tid för odling, tid för att läsa kokböcker, tid för att klura ut nya recept, tid i naturen för att samla råvaror. Som jag ser det så finns det tre vägar för mig att få mer tid:
  1. Jobba mer för att tjäna mer och köpa tid.
  2. Vinna pengar på lotto.
  3. Prioritera tid framför annat.
Vid närmare analys går väg nr 1 och 2 bort. Att jobba mer tar ju tid!? Tur i kärlek har jag absolut så därför kommer jag nog aldrig att vinna pengar på lotto. Då återstår bara väg nr 3. Hur prioriterar man och blir rik på tid egentligen?Tidsforskaren Jörgen Larsson har nog en del av svaret. Han har kommit fram till ”att människor som tycks ha allt, ofta lever tidsfattiga liv”. Att prioritera tid kallas ”downshifting”. Jörgen rekommenderar också att vi ska sälja villan, gå ner till deltid, drastiskt minska konsumtion och att sluta skjutsa ungarna till kompisar och träningar. Jag tycker som Jörgen Larson att det är dags att stanna upp och se över våra olika roller – och bestämma sig för vilken roll det går att välja bort eller förändra.Husägarrollen är en roll man skulle kunna välja bort. Nu har vi precis byggt ett nytt hus som inte kräver speciellt mycket underhåll så att sälja nu känns kanske inte riktigt rätt. Arbetsrollen går absolut att göra något åt för min del. Att bli mer strukturerad, skippa övertid och att säja NEJ och att tänka ”good enough” dvs det här får duga är något jag kan jobba mer på. Att alltid göra sitt allra bästa och att jobba heltid verkar annars vara en norm de flesta av oss lever efter.Konsumentrollen vill jag dra ner på rejält! Vi handlar dubbelt så mycket idag som vi gjorde på 70-talet och det kostar och tar faktiskt mycket tid att konsumera!Om 2008 års julklapp var en upplevelse så hoppas jag att 2009 års julklapp blir tid. För mig känns det som om en rejäl förändring är på gång i samhället och att fler vill prioritera tid och välja bort konsumtion. Eller? Svensk julhandel 2008 ökade med 2,5 procent. Kalendereffekten med att julafton i år låg på en onsdag och att folk har haft mer ledig tid har enligt experterna gynnat handeln! Hoppas bara att den långa helgen har gett människorna TID att laga och njuta GOD MAT? Källa: Wikipedia, www.familjeliv-utan-tidsbrist.nu, Forskningsrapport nr 139 Sociologiska institutionen vid Göteborgs Universitet.

14 jan. 2009

NY WEBSHOP

Temakerskan ha lyckats koka ihop en riktig webshop. Välkomna att kika in. Butiken är gjord i textalk. Dom har ett enkelt och bra webbverktyg som kan rekomenderas. Som privatperson behöver du inte registrera dig som kund. Det är bara att handla. Som företagare eller återfösäljare loggar du in för att bli godkänd som kund. Därefter kan du handla och se prislistan.

7 jan. 2009

JULSKINKA över? Gör SKINKCHIPS.

Skinkchips med ostkräm och granatäpple

20 -30 skivor tunna skivor valfri skinka. Julskinka går bra.
1 dl crème fraiche
½ dl rivern ost
1 msk finstrimlad basilika
Salt och peppar

Gör så här:Torka skinkan i ugn på bakplåtspapper 90Cº i 2-3 timmar eller tills skinkan blivit helt torr och knaprig.

Servera chipsen med en klick crème fraiche smaksatt med valfri riven ost,salt och peppar. Garnera med granatäppelkärnor.

Foto: Tina Staffrén