31 jan. 2009
GOD SMAK och ÄCKLIG MAT - vilken och varför?
Samlar just nu material till en ny krönika där temat är SMAK. Vill nu gärna veta vilka smaker du inte tycker om och vilka smaker du älskar? Vad är det som gör att man tycker mat är "äcklig" och varför älskar man andra? Är det stämningen, förväntan vid första smaktillfället? Konsistens? Andra orsaker? Färg? Doft? Skriv gärna några rader till mig och berätta. Ha en härlig helg! Varför inte passa på att göra en kryddig och spetsad Matcha Latte? Värm mjölk med hel kardemumma, kanel och råsocker. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Låt svalna till cirka 80 grader. Därefter tillsätter du grönt matchapulver (japanskt grönt te) och vill du kan du spetsa med ljus rom. Tina har fotat.
30 jan. 2009
BLANDAR ett PÅSKTE
Det närmar sig påsk och jag håller på förfullt med att komponera ett påskte. Det blir ett grönt sencha som bas med det mest vårliga tillbehör man kan tänka sig bl.a rosenknoppar i flera olika färger. Kan inte bestäma vilken personlighet påskte anno 2009 ska ha? Väljer mellan två bilder. Antingen blir det kära mamma i grönt eller dottern Emmylo med påskig kopp. Tyck gärna till. Foto: Tina & Sandra såklart.
23 jan. 2009
NY FAVORIT
GOTT med TID
Det jag allra mest önskar mig inför 2009 kostar inget och handlar bara indirekt om mat. Det är något som vi alla har hela tiden, eller kanske mer eller mindre har, men som vi inte kan ta på. Det är ett fundamentalt begrepp i vår tillvaro som är ytterst svårt att definiera. Frågan om dess natur är något som har engagerat vetenskapsmän och filosofer i alla tider. Jag önskar mig TID. Tid är nämligen en av huvudingredienserna för riktigt bra mat, d.v.s. äkta Slow Food. Att prioritera tid och att själv förädla råvaror från grunden istället för att låta livsmedelsindustrin göra det blir oftast billigare, godare och nyttigare. Måltiden handlar till stor del också om tid. Tid för njutning och samvaro med nära och kära. Vem vill inte ha mer tid att låta barnen vara med mer och laga mat? Tid för brödbak, tid för odling, tid för att läsa kokböcker, tid för att klura ut nya recept, tid i naturen för att samla råvaror. Som jag ser det så finns det tre vägar för mig att få mer tid:
- Jobba mer för att tjäna mer och köpa tid.
- Vinna pengar på lotto.
- Prioritera tid framför annat.
14 jan. 2009
NY WEBSHOP
Temakerskan ha lyckats koka ihop en riktig webshop. Välkomna att kika in. Butiken är gjord i textalk. Dom har ett enkelt och bra webbverktyg som kan rekomenderas. Som privatperson behöver du inte registrera dig som kund. Det är bara att handla. Som företagare eller återfösäljare loggar du in för att bli godkänd som kund. Därefter kan du handla och se prislistan.
7 jan. 2009
JULSKINKA över? Gör SKINKCHIPS.
Skinkchips med ostkräm och granatäpple
1 dl crème fraiche
½ dl rivern ost
1 msk finstrimlad basilika
Salt och peppar
Servera chipsen med en klick crème fraiche smaksatt med valfri riven ost,salt och peppar. Garnera med granatäppelkärnor.
Foto: Tina Staffrén
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)