21 apr. 2009

GLADA EKO NYHETER

Ett stort GRATTIS till underbara Carola Magnusson, vd och grundare av Carolas Eko, som precis fått Gunilla Arhéns förebildspris. Se prisutdelningen här. För någon vecka sedan var Carola i Jämtland för att sprida kunskap och kämpa för BRA SKOLMAT i länet. Carola och Temakerskan njöt av den första vårsolen på bryggan vid Båthuskrogen. Mycket prat, skratt och många koppar te blev det. Tack för att du hjälper oss i kampen!

Den andra goda nyheten står att läsa i dagens SVD där Ethel Forsberg, generaldirektör vid Kemikalieinspektionen konstaterar att två fördelar är helt klarlagda vad gäller ekologisk odling; "Ekologisk odling gynnar den biologiska mångfalden. Och frånvaron av kemiska bekämpningsmedel eliminerar de problem för hälsa och miljö som dessa medel orsakar för stora delar av dagens livsmedelsproduktion." Tänk om dessa nyheter kunde få lika mycket media som Marit Paulsen fått de senaste veckorna. En del helt okritiska dessutom.
Foto: Gunnar Bergkrantz

17 apr. 2009

HUMMOS MED GRÖNT TE

Hummus är en arabisk kikärtsröra som jag älskar. Gott att ha som servera som tilltugg med grönsaksstavar med brödbitar, läckert att använda på mackan istället för smör. Här kommer en variant med grönt te.

400 gram eller
1 burk kokta kikärtor
4 msk kallpressad olivolja
1-2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk tahini, sesampasta
Skal från ½ citron
½-1 dl starkt bryggt grönt te exempelvis Brunkullan grönt örtigt citrus te
Salt och svartpeppar efter smak

Mixa avrunna kikärtor med olja, vitlök, tahini och hälften av teet. Späd med resten av teet samt eventuellt mer om hummusen känns för tjock. Smaka av med salt och peppar. Bred ut röran på ett fat och ringla över lite olja och eventuellt mjuka teblad. Foto: Tina Stafrén & Co

3 apr. 2009

TÄVLA & VINN VÅRTE

I dagarna drog Mari på den härliga bloggen Guldkant på livet i gång en tävling där du kan vinna en påsar av Brunkullans gröna vårte. Passa på att inspireras av Mari, fantastiska bilder, pyssel och god smak, ja allt presenteras på bloggen. Foto: Mari Grönlund