26 sep. 2009

ALLT OM MAT

I Allt Om Mats septembernummer, som är ut nu, kan du träffa temakerskan. Fantastiskt trevliga journalisten Ann-Charlotte Eriksson kom och hälsade på en sensommardag i familjens tumulta liv. Till Allt Om Mats läsare lagade jag en trerättersmeny bestående av majsplättar med smörfrästa trattkantareller, mangoldskott och örtsmör. En morots- och sötpotatissoppa smaksatt med Brunkullans Rött Lime Honeybush till varmrätt och till sist en Jämtländsk Sötost, eller Stekost som vissa kallar den. Den fina bilden på plättarna, tagen av Sandra Pettersson och Tina Stafrén hamnade också på framsidan. Det är så spännande och roligt att laga mat med te. I tidningen Lauras Oktobernummer kommer det en fyrarätters Fjällmeny spetsad med te! Alla bilder i båda reportagen är tagna av FOTOGRAFTINA & CO dvs Tina & Sandra såklart.

11 sep. 2009

KONSERVERA MERA

Första älgjaktsveckan på Raftsjöhöjden är slut. Hela helgen har vi tagit om köttet på Gunilla och Gerts Getgård. I år har vi konserverat goda grytor i fina glasburkar förutom att vi malt älgfärs och kokat buljong. Så här upptäctes konserven: Napoleon lär ha sagt att " en armé färdades med hjälp av magen” och lät därför utlysa en tävling i Frankrike som gick ut på att finna en ny bättre metod att lagra mat på än att salta och torka. Efter 15 års arbete fick Nicolas Appert belöningen på 12 000 franc för sin burkkonserverings-teknik.
Gör så här:
Glasburkar med lock+ gummiring samt innehåll upphettas tills allt blir sterilt (140 grader i 5–10 min eller 120 grader i minst 20 minuter) och mikroorganismerna förstörs.

4 sep. 2009

NYTT EKOLOGISKT HÖSTTE KLART

Nu är Brunkullans Röda Höstte äntligen skapat. Det blev ett ekologiskt rooibos och honeybush med smak av äkta vanilj och blåbär. Det är också dekorerat med vackra ekologiska majsblommor i blått. Att göra helt ekologiska teer med bara naturliga smaker är oerhört begränsande men roligt. Från och med den 15 september finns det att köpa i Brunkullans webshop och på utvalda butiker i Sverige. Sänk farten och njut en kopp te. Nu drar jag på älgjakt.