8 feb. 2010

FREDAGSMYS - EN NJUTBAR RITUAL

Jag blir lite förbannad när ett gigantiskt chipsföretag integrera ordet ”Fredagsmys” i sin marknadsföring faktiskt. Det vore så trist om Fredagsmys blir inpräntat i våra barns sinne kopplat till skräpmat. Istället hoppas jag att Fredagsmys blir associerat med njutbara stunder i våra barns liv. Hållpunkter som upprepas vecka efter vecka, innehållande god och nylagad mat som lagas med hjärtat.

Och varför ska det alltid fredagsmysas framför TV:n förresten? Tänd ett gäng ljus eller en brasa och njut av varandras sällskap utan TV:n, den kan man kanske somna till efter fredagsmyset istället. Eller varför inte pröva ett liv utan TV? Det är som att sluta med socker i kaffet faktiskt. När man är avvänd saknar man det inte. Jag lovar!

Barn gillar verkligen ritualer och ofta bär man med sig dessa i vuxen ålder och för det vidare till nästa generation. Vore det inte smart att passa på och föra vidare barnens favorittradition i form av en härlig måltid. En måltid som man kanske kan laga tillsammans med barnen eller varför inte inkludera kompisfamiljer och vänner? Det bästa fredagsmyset i min smak:
• Om man är många funkar ett knytkalas bäst. Alla bidrar med något gott.
• Är det bara familjen är det roligast och godast med plockmat, röror och ett riktigt gott bröd. Dukkah är ett favoritmys. En egyptisk nöt-och-kryddblandning som serveras som ett tilltugg. Brödbitar doppas i god olivolja med lite balsamvinäger i och sedan i dukkah.

Dukkah
300 g mandel och nötter gärna många olika sorter t ex hasselnötter, sötmandel, valnötter och cashewnötter
1 dl sesamfrön
2 msk hela korianderfrön
2 msk hel spiskummin
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
½ tsk timjan
1 tsk hel kummin
• Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Gnid av skalet på hasselnötterna.
• Rosta sesamfrön och kryddor på medelvärme tills det börjar knäppa och dofta.
• Kör nötter och frön i matberedare tills det är finhackad men fortfarande små bitar.
Gott att strö över sallader eller röror också. Foto: www.fotograftina.se

4 feb. 2010

TEMAKERSKANS TESKOLA FEBRUARI, del 2

Te och Rooibos
Svart, grönt, rött, oolong, vitt och gult te (äldre stavning thé) framställs alla av unga bladskott från växten Camellia sinensis. De fyra största producentländerna är Kina, Indien, Sri Lanka/Ceylon och Kenya. Rooibos (afrikaans för ’röd buske’), Aspalathus linearis, kallas i folkmun för ”rött te” och visst bereds det som te men det innehåller inte minsta spår av te. Rooibos växer enbart i ett begränsat område, Cederberg, på grund av de speciella klimatförhållandena i denna region. Cederberg är beläget i Västra Kapprovinsen i Sydafrika. Rooibos används i Sydafrika för dess kramplösande verkan. Denna sägs ha upptäckts 1968 av Annique Theron. Idag ska det fortfarande vara vanligt i Sydafrika att ge spädbarn och barn rooibus mot kolik. Den uppfriskande smaken och den höga halten av antioxidanter har gjort rooibos mycket populärt. Läs mer om Rooibos hos Nyfiken Vital

2 feb. 2010

ENGELSKLÄRARINNANS ENASTÅENDE KAKA

Här kommer receptet på en sliskigt söt men hiskeligt god kaka jag var fullkomligen beroende av när jag var gravid. Passar perfekt i min smak till ett rökigt te av lapsang typ. Skär kakan i små,små trekanter så räcker den länge.
KAKAN;
6 ägg
7,5 dl socker
3 dl smält smör
12 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
4,5 dl mjöl
Rör ihop allt. Bred ut smeten i långpanna på smort smörpapper. Grädda i 15 minuter på 200 C°, mitt i ugnen. Gör glasyren under tiden.
KOKOSGLASYR;
1,5 påse, cirka 300 gr kokosflingor
3 dl socker
1,5 dl sirap
2 dl vispgrädde
75 gr smör
Koka upp. Bred på glasyren på kakan och stoppa in den i ugnen igen på 200˚C, tills kakan har fått fin färg. Kakan funkar fint att frysas. Foto: www.fotograftina.se