20 maj 2010

TEMAKERSKANS TESKOLA MAJ, del 5

Rooibosbuskens blad plockas, strimlas och lämnas att jäsa i rullar eller nedgrävda i jorden, för att slutligen torkas. Jäsningsprocessen gör smaken starkare, och bidrar till att ge rooibos dess karaktäristiskt röda färg. Rooibos som inte genomgår jäsningsprocessen innan det torkas blir grön rooibos. Rooibos innehåller inget tein (koffein) som te gör. Tein är ett uppiggande ämne, detta gör att teer gjorda av rooibos är lämpligt att dricka på kvällen. Hos Brunkullan hittar du fyra olika ekologiska blandningar med rooibos, Rött Original, Lime Honeybush, Blåbär Vanilj och det nylanserade Rött Iste

18 maj 2010

FÄBODLIV I JÄMTLAND

I måndagens Metro på sidan 16 kan du läsa om Fäbodromantiken i Jämtland. Det är så häftigt att det fortfarande finns levande fäbodar som producerar enastående produkter här i länet. Riktigt smör, mese och källarlagrad getost kan man köpa. Det är dessutom en oavbruten tradition i länet, dvs det är många århundraden sedan man började med fäboddrift - och aldrig slutat! I sommar ska jag besöka flera fäbodar, tillsammans med barnen så klart. Vill du träffa personer från några av Jämtlands fäbodar och smaka på deras produkter? Besök då Jamtlis sköna Vårmarknad, lördag den 22 maj kl 13 – 15. Då släpps också barnboken: Sommaren med momma”. Text: Catarina Lundström; Bild: Anders Suneson; Grafisk form: Annica Nordin. Det är fäbodföretagarna i Mera Reseanledningar som tagit initiativet till en barnberättelse i fäbodmiljön. Inträde till Jamtlis vårmarknad 60 kr.

16 maj 2010

JAMIES MATREVOLUTION

Du har säkert följt Jamie Oliver genom åren. En fantastisk person som tar ansvar och gör skillnad. Jamie gör just nu revolution i Amerika vad gäller barnens mat, och det behövs minsann. Trots hans kunskap och charm är inte alla lika välvilligt inställda. Se filmen med talet han höll på den förra T.E.D-konferensen. Gör skillnad, stöd Jamies Revolution. Se även min krönika om att allt inte är väl inom Eu.

ALLT INTE VÄL INOM EU

Den 9 maj firade vi EU-dagen och det är väl kanske bra - eller? Mindre bra är i alla fall de siffror som visar att antalet personer som lider av fetma har ökat på ett spektakulärt sätt de senaste 30 åren inom EU. 14 miljoner barn är överviktiga och av dessa lider 3 miljoner av fetma. Det betyder att nästan var fjärde unge i EU berörs av problemen.

Överviktsproblemen gäller inte bara EU och de rika länderna längre förresten. Över 42 miljoner barn i världen under fem år klassas för närvarande som överviktiga. Överviktsproblemen kryper allt lägre ner i åldrarna. Detta varnar WHO för som kallar barnfetma ”ett av 2100- talets allvarligaste hot mot folkhälsan”. Jag kallar det för barnmisshandel.

Vi är alla ansvariga för denna misshandel eller sk. fetmaepidemi. Självklart handlar det om vad och hur vi bygger våra kroppar – MATEN i kombination med vår LIVSSTIL och hur mycket vi RÖR på oss. Basen i denna triangel tror i alla fall jag är MATEN. Det handlar om vad barnen äter - hemma, på dagis eller på skolan. Även butiksägaren har ett ansvar. Vilket utbud finns på matvaror direkt riktade till barn och hur bra är de egentligen?

Hur kan vi tro att barnen ska få en sund uppfattning om bra matkultur när drygt en fjärdedel av maten slängs både - i hemmen och i skolan. Hur ska barnen lära sig om sund gastronomi när knappt någon mat längre lagas där barnen finns? Hur sugen blir den lilla gästen att äta den mat som nästan helt tappat färg, arom och form? Hur aptitretande och njutbart är det att äta micromat eller mat serverad i kantiner och ofta kanske ensam eller i en stökig miljö? Alla kommuner borde ha ett eget MATHUS som i Köpenhamn - detta skriver jag om en annan dag. Ha en Slow och Skön Söndag

3 maj 2010

VEGETARISKT MÅL I MUN

Toppenförslag att servera vegetariskt en dag i veckan på skolan i Östersunds kommun men det kräver kompetensutveckling av de som lagar maten och av de som ska äta den. Tror någon på allvar att barn äter saker de inte känner till eller ens kan namnet på?

Jag säger som min själsfrände Carola Magnusson, mattant och kändiskock ”Om du lagar mat till barn är du viktigast i världen!” Detta borde alla som lagar mat till barn ta till sig och skaffa sig mer resurser i form av kök det går att laga mat i, kompetens, tid och riktiga råvaror.

Hemmet är hjärtat och den bästa platsen för att sprida matkultur och kunskap om mat - börja där. Skolan och dagis har också ett jätteansvar, det är verkligen dags att lära barnen om matkultur och vad vi bygger våra kroppar av. Vad vet en femåring idag om olika grönsaker, baljväxter, styckningsdetaljer och årstidsväxlingar?

Den motdebatt som förslaget om vegetarsik skolmat en dag i veckan har fått gör mig illa berörd och jag inser att medvetenheten är långt ifrån vad en hållbar framtid behöver. Politikerna ”tar ansvar” och garanterar att maten på skolan är näringsriktig men vad hjälper det om den inte hamnar i barnens magar? Carola Magnusson på bilden, Foto; Gunnar Bergkrantz