5 juni 2009

GRAVA FISK SMAKSATT MED TE TILL NATIONALDAGEN

Jag vill återigen tipsa om att tegrava fisk, perfekt mat till nationaldagen. Knappast någon annan rätt är väl så starkt knuten till vårt matkulturarv som gravad fisk? Använd gärna viltfångad öring, sik, regnbåge, ekologisk lax eller röding, ca 1 kg filé som varit frusen. Använder du ett rökigt te får fisken en lätt rökig smak så klart. Ett grönt te ger en mycket sublimare smak.

3 msk havssalt
3 msk råsocker
1 msk rökigt te, exempelvis Brunkullan Rökigt lakrits te eller ett grönt te, finmalet med mortel
2 tsk vitpeppar, grovmalen

Blanda alla torra ingredienser och gnid in filéerna med gravblandningen. Mer salt på tjockare partier. Vänd filéerna efter 4-5 timmar. Låt grava ytteligare 4-5 timmar.
Skiva tunnt innan servering. Här serverar jag fisken med rårörda hjortron. Tina Stafrén tog bilden förra sommaren. Den underbara glastallriken i rosa är formgiven och blåst av Ulla på Storsjöhyttan.

2 kommentarer:

  1. Jag bara älskar dina matrecept,. med te!!!
    Excellent!

    Trevlig midsommar!! Mari.

    SvaraRadera
  2. Hittade hit via: http://www.saltpeppar.se/blog
    Tyckte det verkade spännande med te i maten och hittade ännu fler recept här. Jättekul.

    SvaraRadera