TEGRAVAD FISK
Viltfångad öring, sik, regnbåge,
ekologisk lax eller röding
ca 1 kilo filé som varit frusen.
3 msk havssalt
3 msk råsocker
1 msk rökigt te, Brunkullan Rökigt lakrits te,
finmalet med mortel
2 tsk vitpeppar, grovmalen
Blanda alla torra ingredienser och gnid in filéerna med gravblandningen. Mer salt på tjockare partier.Vänd filéerna efter 4-5 timmar. Låt grava ytteligare 4-5 timmar. Skiva tunnt innan servering.
Foto: Tina Stafrén
HJORTRONSÅS
Passar fint till rökt/gravad fisk men även till kött.
2 dl crème fraish eller
3 msk hjortronsylt
Salt
Svartpeppar
Rör ihop crème fraish och sylt.
Salta och peppra efter smak
På bilden ser du ABU-rökt sik Att först salta och sedan röka mat är nog världens äldsta tillagningsmetod? Urenkelt och otroligt gott. Med en smidig liten ABU-rök går det bra att röka exempelvis på balkongen. Har du inte tillgång till en ABU-rök så hittar du dem lätt på begagnatmarknaden för cirka 100:- Tradera, Blocket etc. Antingen så torrsaltar man den urtagna hela fisken innan rökning elle så lägger man fisken någon timme innan rökning i en 1:10 saltlake. ( 1 del salt och 10 delar vatten).
27 sep. 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar