6 okt. 2008

RÖDBETSSOPPA med ÄLG

Idag har jag varit gästkock på P4 Jämtland och lagat en Borstsj, rysk (eller Ukrainsk?) rödbetssoppa. Mat från öst är verkligen underskattad i vårt land. Radiojournalisten Lennart Hobring har fotat den enkla men supergoda anrättningen. Snälla Ni dubbla receptet många gånger om när Ni ändå tillagar det och frys in till sen. Vansinnigt att bara laga till fyra när man är igång. Tycker den blir matigare och godare med lite strimlat älgkött men den går utmärkt att göra helt vegetariskt också.

Portioner: 4
50 gram smör
200 gram älgkött i tunna strimlor
6 rödbetor
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 vitlöksklyfta
200 g vitkål
2 tsk kummin
1 liter vatten
mörk oxfond, kalvbuljongtärningar
½ tsk svartpeppar
2 lagerblad
1 msk vinäger
ev salt och lite socker

Riv eller finhacka rotfrukter, lök och kål.
Strimla älgkött fint och fräs i smör i en stor kastrull.
Fräs grönsakerna och kumin med köttet. Häll på vatten,
buljong, lagerblad, och svartpeppar.
Låt soppan sjuda under lock tills allt är mjukt och
köttet inte känns segt, ca 30-40 minuter.
Smaksätt med salt, vinäger och lite socker.
Servera med en klick gräddfil, matlagningsyoghurt eller
creme fraiche.

1 kommentar: