13 nov. 2008

När oljan sinar - vad ska vi äta då?


Denna fråga ställs i den nya boken ”Svart jord” skriven av journalisten Gunnar Lindstedt som även är ekonomi- och oljeexpert. Boken handlar om vad det energikrävande och industrialiserade jordbruket ställs inför. Med allt högre oljepriser, klimatförändringar och fler människor att mätta så känns frågan helt klart relevant. Gunnar Lindstedt kallar livsmedelsindustrin för ”oljedopad” sedan femtio år tillbaks. Idag krävs det 10 kalorier energi för att skapa 1 kalori mat! Ekvationen går helt klart inte ihop konstaterar min man och jag krasst en sen söndagkväll.

En god vän som först berättade om boken sa att Gunnar Lindstedt siar om att det behövs cirka en miljon fler som arbetar inom jordbrukssektorn i Sverige om 10 år! Har funderat en hel del på detta faktum. Det skulle innebära att i Östersunds kommun skulle drygt 6 000 människor jobba inom jordbrukssektorn om 10 år! Planeras det verkligen för det?

Jag tror som Gunnar Lindstedt att vi lever i en finanisell tsunami. Snart kommer flodvågen med enorma förändringar där mat och energi kommer att bli väsentligt mycket dyrare – fortare än bolag och politiker vill få oss att tro. Men globaliseringen fortsätter allt jämt – inte många verkar börjat förbereda sig för en ny ekonomi. Kanske kommer den nya ekonomin att kallas för mark-ekonomi istället för marknads-ekonomi? För visst verkar det som om marken och jorden kommer att spela stor roll för vår framtid.

Ett smart drag för att förbereda sig för den nya ekonomin är att säga JA till att äta S.M.A.R.T mat. En formel för bättre och billigare mat som faktiskt Konsumentverket myntade 2003; Förkortningen S.M.A.R.T anger en formel för hur det kan gå till:

S törre andel vegetabilier
M indre utrymme för "tomma kalorier"
A ndelen ekologiskt ökas
R ätt köttval, rätt grönsaksval
T ransportsnålt

Det fina i kråksången är att alla slags familjekonstellationer och personer tjänar på att äta enligt S.M.A.R.T- mat formeln. Till formeln kan du lägga till att maten ska lagas från grunden. Ett annat smart drag är nog att börja odla sin egna mat? Eller varför inte bli anhängare av Slow Food filosofin?

Kan tänka mig att alla slags kök skulle få hållbarare ekonomi och friskare matgäster med S.M.A.R.T mat-formeln och lite Slow Food filosofi. Jag tror iallfall att slutsatsen av TV4:s aktuella program MATAKUTEN blir denna! Budbäraren hade gärna fått varit lite mer aptitretande än Bert Karlsson men man kan väl inte få allt?

En intressant iaktagelse är hur lite utrymme mat-och klimatfrågan har fått i det amerikanska valet, världens största marknads-ekonomi. Men kanske är det bara i en matnörds livliga sinne som marknads-ekonomin är på väg mot en ny mark-ekonomi?
Eller?

Källa: Sveriges Radio P1-morgon, Konsumentverkets hemsida

3 kommentarer:

 1. Ja usch..jag hör nog till de som blundar skrämt när jag inser att världen förändras. Det är skrämmande när man förstår att våra tillgångar är hotade.

  Skäms, men senast igår lagade jag pannkaka. Ja..LAGADE...stekte inte egna, utan värmde upp färdigstekt upptärnad från affären..Är lat av naturen, och ska det gå fort så ska det.....:(
  Men nej nu är det slut med det! Måste börja tänka lite längre än näsan räcker.
  Tack för påminnelsen!

  Susanne

  SvaraRadera
 2. Hur får vi ut ett sådant här budskap? Hur får vi människor att ändra sina vanor? Om de inte är det minsta intresserade av matlagning, kommer det att fungera att få dem att laga mat från grunden???
  Ibland känns det så hopplöst. Dock känns det bättre idag än för ett par år sedan.
  Jag beundrar ditt arbete!

  SvaraRadera
 3. Tack ska Ni ha för era kommentarer! Jag tänker att det räcker med att man börjar gilla god, naturlig och okrånglig mat. Då kan man göra stor skillnad. Ett steg i taget....

  SvaraRadera