1 juni 2009

MÄRKVÄRDIGT VACKRA BILDER

Vi har haft besök av 15 studenter från Slow Foods universitet ”University of Gastronomic Sciences” UNISG i Pollenzo, Italien. Mycket av deras utbildning går ut på att resa ut i världen för att se vilka gastronomiska möjligheter, potential och förutsättningarna som finns i olika regioner.
I tio dagar har dom rest runt i Sverige för att lära känna vår matkultur. I fyra dagar har jag vallat runt studenterna i Jämtland på en ”gastronomic field trip”. Resan avslutades med en härlig middag i landshövdingens residens.
Efter middagen höll studenterna upp en spegel (bildligt talat) i vilken vi fick se märkvärdigt vackra bilder av vår matkultur och vårt län. Men vi fick också se bilder som stämde till eftertanke.

Elisa från Schweiz var starkt påverkad av att svenska ungdomar och barn helt verkar sakna kunskap om det egna matarvet. – Dom varken vet eller gillar svensk matkultur utan föredrar kebab och pizza, sa hon. -Hur kan en generation missa chansen att föra vidare den fantastiska matkultur ni har, undrade hon vidare?
Ja det kan man undra? Speciellt efter att fått höra studenternas svallande beröm över de råvaror, initiativ och kreativitet de mött i Jämtland.
Är det kanske dags nu att skänka nästa generation glädjen av att vi har ett matarv som heter duga? - Hur ska vi annars bli trovärdiga och växa som turistregion om inte matkulturen kommuniceras av nästa generation?
Kan det vara dags att förändra vår syn och självkänsla på mat som produceras och konsumeras nära. Är det inte dags att få ihop all den kreativitet och handlingskraft som finns i länet i en gemensam stark vision för framtidens mat? Javisst är det dags nu!

1 kommentar:

  1. Du gör ett toppenjobb! Och viktigt. Tjejen fr Schweiz hade helt rätt, fast för få tänker på det, vi borde värna mer om vår matkultur! Ni Jämtar är goda föredömen, och du allra helst!Även om ungdomarna där är väl som ungdomar i övriga landet: ) Men ni har helt klart mycket trevliga delikatasser fr ert rike.

    Ngt som är tråkigt i matvärden numera är hanteringen med våra djur. Ska vi äta upp dem borde vi i af kunna ge dem ett schysst liv och snabb död. Mera lokalodlat & ekologiskt, om det så är morötter el gris!

    Afternoon tea på Nordiska, ja tack! Ljuvliga bilder av Tina!

    Ha en bra helg med mycket god SVENSK mat på vår Nationaldag! Mari.

    SvaraRadera