30 juni 2009

YOGAMAT?

Jag har lagat yogamat under en vecka på ett yogaläger i Sthockholms skärgård. Yoga betyder förening av kropp, tanke och själ och betecknar en samling andliga och kroppsliga tekniker som troligtvis har sitt ursprung i Indien 3500 – 2500 år sedan. Matlagning för mig handlar om förening av kreativitet, årstid, passion och råvara. Ganska likt faktiskt, eller hur?

Enligt
Ayurveda, en systerfilosofi till yogan, som också bygger på ett holistiskt synsätt, är det till exempel viktigt att vi lever i harmoni med naturen och den vediska lärans hela idé är att vi mår bäst när vi strävar efter balans på alla områden i vårt liv. Detta innebär att om vi stör den balansen, genom att till exempel skövla regnskogar eller äta djur, så blir det svårare att nå inre harmoni, tillfredsställelse och lycka. Jag är beredd att hålla med på det men jag tror på att äta en del djur faktiskt, som viltfångad öring, gädda, älg eller varför inte ren, ripa eller bäver?

Rätt föda ger vad Ayurveda kallar för prana, vilket kan översättas med livskraft. Yoga ger också prana. Det liksom spritter i kroppen efter ett yogapass av livskraft. Mat lagad enligt Slow Foods filosofi dvs. mat som är god, ren och rättvis, utan tillsatser och konserveringsmedel ger i alla fall mig en massa prana. När vi är rena inombords är det lättare att tänka klart och detta är enligt Ayurveda ett exempel på hur sinne, själ och kropp är intimt förenade i en större helhet. Ha, ha….det var väl det jag trodde. Man blir som det man äter. Bilden är från en matmarknad i Goa, Indien. Foto: Martin Alfredsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar