29 dec. 2009

MATTRENDER 2010 - MER HARD CORE

Äntligen dags att ta fram kaffesumpen och sia lite om framtidens mat igen. Men ska vi kanske titta tillbaks lite på det gångna året först? Riktigt roligt att Milko anammade fjolårets trendspaning och numera säljer landskapsmjölk där bonden får mer betalt för mjölken. Och visst verkar det som årets kokböcker grävt i den svenska myllan och strävat efter trygghet och igenkänning.

Carina Brydlings fina kokbok exempelvis ”Maten jag älskar” är ett stilsäkert och märkvärdigt bra exempel på det. Maträtterna är ett uttryck inte bara för hennes person utan också för hennes ursprung.Fjolårets trender med renare livsmedel, naturliga råvaror utan tillsatser och nära mat visar sig vara mer än en modefluga. Tack för det.
Nu till året som kommer. Jag tror och hoppas att vi får ett mer personligt förhållande till den mat vi äter. Det skapar en identitet i vår tumultartade föränderliga värld, en trygghet och stark självkänsla hos oss som individer. ”Genom att söka sina rötter i den egna matkulturen definierar man sig själv som individ, sa min kloka vän Gert Andersson. Det instämmer jag i, vi rustar oss för framtiden genom att gräva där vi står helt enkelt. Jag ringer också min kockvän Jens Linder. Jens är frilansjournalist och fritänkare och enligt min uppfattning en av Sveriges bästa matskribenter. Han delar med sig av sina tankar inför 2010. Så gär säger Jens; 2010 blir de udda grönsakernas år, en hyllning till biologisk mångfald. Många nygamla sorter kommer vi att få se exempelvis svedjekål och naket korn. Jag hoppas också på en transportmärkning av mat och mindre image och mer substans kring riktigt bra råvaror och mat. Nu blir mathantverk att räkna med på riktigt, mer ”hard core” liksom. Mer HARD CORE känns riktigt bra faktiskt!Bilder från Carina Brydlings bok, MATEN JAG ÄLSKAR, på nedersta bilden syns vännen Gert Andersson med en av sina getter. Foto: Hélen Pe


4 kommentarer:

 1. Tycker mycket om det Gert Anderssons sa. Att söka sina rötter i den egna matkulturen är också att öppna sig för det närproducerade. Det är ju så vi bygger ett klimatneutralt samhälle med minskat fossilberoende.

  Majas Klimatmat är också en kokbok i tiden, tror jag. Maja kar en egen hemsida http://www.klimatmat.se/

  SvaraRadera
 2. Ja Gert är för mig en riktig inspiratör och klok tänkare. Han och hans fru Gunilla gör dessutom fantastiska ostar på Raftsjöhöjden.
  Tack för tipset om Majas Klimatmat. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 3. Blir riktigt sugen på den boken nu, måste jag säga. det är ju helt rätt spår! jens L skriver mkt bra i DN också om back to basics-matlagning, sånt gillar vi!

  SvaraRadera
 4. Det låter som mycket trevliga trender att hoppas på inför innevarande år och kanske längre fram än så. Jag hoppas att de slår in. Ett mer personlig förhållande till maten vi äter och en hyllning av biologisk mångfald låter mycket vackert.

  Transportmärkning (som tar hänsyn flera olika faktorer) vore också ett gott initiativ!

  SvaraRadera