28 jan. 2010

BRUNKULLANS TE TILL GEORGE CLOONEY

What´s on a man's mind? Temakerskan hoppas iallafall att det är Brunkullans teer. Imorgon får George Clooney som just nu är i Östersund en påse av filmkomissionen i Jämtland innehållande bl.a Brunkullans Vinterte. - Han lär gilla ekologiskt te, säger Per Hjärpsgård från filmkommisionen. Det hoppas iallafall undertecknad. George har illustrerat en egen temugg dessutom. I övrigt berättar Per att inspelningen av filmen "The American" som just nu pågår i Singsjön, strax utanför metropolen Brunflo, går fantastiskt bra och att alla inblandade verkar otroligt nöjda. - Dom myser och stortrivs i Jämtland och i vår fina vinterstad, säger han vidare. Tänk om Östersund och Jämtland kunde bli en riktig filmmetropol! Mycket hänger säkert på om medierna taggar ner och låter dom få lite arbetsro.

13 jan. 2010

TEMAKERSKANS TESKOLA JANUARI, del 1

Teets historia
Te berör många kulturer och dess historia är rik och färgstark. Legenden säger att te upptäcktes år 2737 f Kr av den kinesiske kejsaren Shen Nong. Han observerade en vindpust som blåste ner några teblad i kokande vatten vilket ledde till denna intressanta brygd. Teet användes i huvudsak för medicinska ändamål i Kina fram till 300-talet e Kr. På 700-talet e Kr infördes te till Japan, men på grund av påfrestningar i relationerna mellan Kina och Japan, vann drycken inte någon popularitet tills den återinfördes århundraden senare, den japanska teceremonin föddes. Teerna kom till Sverige i slutet på 1600-talet men det var först på 1700-talet som tehandeln kom igång på allvar genom Ostindiska kompaniet.

TE OCH KÄRLEK FÖRENAR

Te och kärlek är det som förenar oss människor. De flesta av oss gör det dessutom dagligen. Dricker te alltså. Då oftast ett te som kommer ifrån tebusken, Camellia sinensis men ibland också ett rubinrött rooibos. Det fina med te är att det passar alla, alla tider på året. Det finns oerhört mycket att lära om te. Vilket te passar till vad? Hur serverar du en perfekt kopp te? Konsten att brygga te och förvaring? Vilket te passar olika tid på dygnet eller tid på året? Vilket vatten passar bäst och hur varmt ska tevattnet vara? Som Brunkullans Temakerska reder jag ut begreppen här på bloggen, månad för månad under rubriken Temakerskans Teskola.