27 sep. 2008

Mat idag - mat imorgon

Förändringens vindar blåser rejält vad gäller vår mat.
Vi är i princip uppfödda på tron att potatis, bröd och tallriksmodellen är det som bygger den perfekta människan. Idag ifrågasätter forskarna denna sanning och en helt ny syn på balanserad kost håller på att ta form i vårt medvetande. GI-modellen, Atkinsmetoden, Stenålderskost och Omegakost enas om att socker suger och att stärkelse är svår synd. Vi ska äta mer protein, grönsaker och baljväxter för att må som allra bäst.

Parallellt med hur folk ska äta i framtiden forskas det om hur jordens resurser ska räcka till. Hur ska alla människor mättas på ett hållbart sätt? Forskarna är eniga om att det krävs att vi drar ner rejält på köttproduktion, minskar fisket i världshaven och ökar produktion av spannmål. Stick i stäv mot alla kostmodeller alltså.

För att lösa denna olösliga ekvation finns det enorma marknadskrafter som driver på extremt onaturlig och oförutsägbar utveckling. Exempelvis odling av genmodifierade grödor (GMO), odling av kött i laboratorium, framställning av olika slags mystiska fermenterade svampar och äckliga proteinprodukter.

Snacka om att det då känns härligt för en matälskare då det dimper ner en holistisk forskningsrapport[1] om framtidens jordbruk där 400 forskare från 57 länder slår fast följande: ”varken GMO-teknik, konventionellt jordbruk eller storskaligt industriellt jordbruk, baserat på ändliga råvaror och energi, kan försörja en växande världsbefolkning. Istället måste man satsa på ekologiskt hållbara odlingssystem för att säkra livsmedelsförsörjningen av världens växande befolkning.”

Lite oroande i glädjeyran är att det i Sverige (Jämtland?) och i världen aldrig varit så få som vill jobba med morgondagens jordbruk och att det sedan i år är fler människor som bor i stan än på landet! Hoppas trenden vänder. Vore jag 18 år idag skulle jag nog bli ekobonde i Ope. Hållbart företagande med världens bästa jordmån.

Vill iallafall gärna slippa konstig, onaturlig och oförutsägbar mat på stan i framtiden. Därför väljer jag EKOLOGISK mat nu. Konstaterat mest LOGISK också enligt forskarrapporten som förhoppningsvis ger ett rejält EKO på stan! Foto: Tina Stafrén

[1] Rapport från International Assessment of Agriculture Science and Technology for Development( IAASTD), framtagen av FAO, FNs livsmedels- och jordbruksorganisation.

2 kommentarer:

 1. Sån fin blogg! Och vilka recept!

  Din blogg kan nog bli rätt beroendeframkallande tror jag när man behöver lite tips!!
  Länkar såklart!

  Susanne

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vilken mycket inpirerande blogg. Snygg design och vilka recept.... Hittade dig på mindfulliving.se
  Har själv en blogg och web-butik www.behappy.se
  Det är så roligt att hitta alla fina bloggar och web-shoppar som värnar om miljön och en hållbar livsstil. Dina teer verkar otroligt spännande...säljer ni även till återförsäljare. Skulle passa på Be Happy!
  Hälsningar Ulrika

  SvaraRadera