27 nov. 2008

"BRA" SKOLMAT - snart ett minne blott

Jag är så glad att det görs en utredning av skolmaten i Östersunds kommun! För många barn är skollunchen den viktigaste måltiden eftersom Sveriges vanligaste middag lär vara snabbmakaroner och ketchup. Som sann gastronom är jag självklart FÖR bra skolmat. Med stort intresse har jag lusläst projektdirektiven för matutredningen på 1,2 miljoner där målet verkar vara ett klokt måltidsdirektiv för kvalitativ skolmat - oavsett aktör! Så bra, tänker jag! Idag är det nämligen bara en enda aktör, kommenens egna Matproduktion, som får leverera skolmat i Östersund. Om utredningen inte skulle få omfattas av alla aktörer så är det som att säga att man ska göra en utredning om barn - men bara titta på ett kön!
Jag vill därför gärna dela med mig av ett mycket gott exempel som utredningen kan titta närmare på, min vän Carola Magnusson, skolmatsentreprenör i Stockholm, känd från Matakuten på TV4. Carola driver CarolasEko som lagar all skolmat från grunden i tre olika kök till cirka 2000 elever per dag. Frukost serveras. Inga hel heller halv-fabrikat serveras, inget syntetiskt glutamat eller kemiska tillsatser finns i barnens mat. 70% av råvarorna är ekologiska/lokalproducerade, allt bröd bakas på plats. Hon serverar skolmaten för samma peng som genomsnittlig svensk skolmat dvs 8:- råvarukostnad per portion, 23.27:- med allt inräknat.
CarolasEko faller utanför ramarna om man bara ska titta på kommunala lösningar. Här är några ”köksvinster” en extern aktör som CarolasEko kan göra .
1. Rester kan tas till vara och säljas till exempelvis föräldrar. Jag tycker det är totalt oansvarigt att slänga helt okey mat!
2. Extra sittplatser i matsalen. Skollunch kan säljas till närboende och de äldre som ville skulle till-och-med kunna äta tillsammans med barnen.
3. Allt bröd bakas på plats. Man slipper dyra transportkostnader och kan dessutom sälja färskt bröd till närboende.
4. Köket kan nyttjas kvällstid för att anordna exempelvis matlagningskurser för föräldrar och barn.
5. Andra inkomstkällor som exempelvis catering gör kökets ekonomi stabilt och ger fler arbetstillfällen.
Kommunallagens utformning gör att Matproduktion inte kan göra något av ovanstående. Vilket är RESURSSLÖSERI. Jag är säker på att det är naturresurshållning på mormors vis, mindre produktionskök och förmågan att tänka utanför kommunallagens ramar ger BRA skolmat. Inte bara BRA skolmat förresten, landsbygdsutveckling och stark lokal ekonomi också men framförallt - friska, glada, pigga, starka och sunda barn! Tänk om Carola hade fått 1,2 miljoner för att ställa om skolmaten i Östersunds kommun enligt hennes modell. Då skulle i min mening målet med utredningen vara nådd - svindlande tanke. Nu återstår bara att se vad utredningen kommer fram till.

Mitt recept på BRA skolmat:
· Mat som lagas från grunden med ekologiska, lokala råvaror.
· Mat som är ren dvs. inte innehåller konstiga tillsatser, har varmhållits i timmar eller är åksjuk!
· Mat som har lagats med passion, kärlek och respekt för säsong och råvarors ursprung!

Källa: SCB ”Skolmaten i siffror”, Projektdirektiven till Matutredningen Dnr: 713-2008

3 kommentarer:

  1. Toppen! För som det är nu så skeppas ju skolmaten ut från sporthallen till övriga skolor!
    Lugnviksskolan tex har ju så. Egna kök som ingen jobbar i. Det varmhålls och värms bara...

    Sen skiljer det sig tydligen mellan stora och lilla skolan. Bättre mat i den ena än den andra, vilket är konstigt eftersom det är lagat på samma ställe!? Har det med hur den varmhålls att göra?
    Potatisen tex är som gummibollar...

    Jontes gamla dagis har eget kök. Där varierade maten beroende på vem som jobbade! Men överlag så hade de toppenmat! Där lagas den direkt på dagis. Visst användes halvfabrikat ibland, men eget bröd bakades ofta och det serveras VARM mat..inte pissljummen:)

    Jag hoppas att utredningen visar att man kan göra detta bättre, och att Carolas modell börjar följas även här:)

    Susanne

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas att våra nödrop hörs någonstans. Det värsta är väl att så länge föräldrarna skiter i vad deras barn får i sig, är vi inte så många som ställer krav. Svenssons matvanor är sorgligt nog inte så roliga. Svensson tror att kycklingbröst ska kosta 50 kronor kilot. Det här gör mig så otroligt upprörd, att folk inte fattar bättre. Hoppade in och jobbade extra inom äldrevården i somras och jag mådde fysiskt dåligt av att äta maten som serverades (som kom från Solliden)
    För flera år sedan arbetade jag på en fritidsklubb. På loven fick vi mat från ett storkök men jag vägrade ge det till "mina" barn. Jag fick tillstånd att fixa egen mat (detta var innan alla EU-regler om kök osv), så jag planerade och lagade mat, med hjälp av barnen på loven. När vi fick mat från storköket betalade vi 19.20 per portion. Jag räknade ut i slutet av sommarlovet att jag var nere på kring 10 kr per portion. Och då lyxade vi verkligen vissa dagar.
    KÄMPA PÅ! JAG ÄR PÅ!
    /Katja

    SvaraRadera
  3. Tack Fia, för allt klokt du skriver.

    Bläddrar fram till din krönika det första jag gör varje gång gratistidningen PÅ STAN(?) dyker upp. Och nu hittar jag den här fina sajten, kul!

    Händer det något med skolmaten i Östersund, får du någon respons från kommunen på det du skriver? Jag får snart panik då mitt barn snart börjar skolan. Jag anser att skolmaten är bedrövlig, men får uppfattningen att få föräldrar verkar hålla med. Många äter mat som är besprutad, från dålig djurhållning, näringsfattig och full med socker hemma och då ställer man förstås inga andra krav på skolmaten än att barnen ska gilla den. Men skräpmat är väldigt lätt att fatta tycke för, det är ju ett av problemen med smakförstärkare och sötning, så det ser inte jag som ett vettigt krav.

    Jag hoppas att du vet mer än jag om vad som händer bland beslutsfattarna och framförallt att det verkligen händer något överhuvudtaget. Du gör i varje fall en suverän insats och förr eller senare blir vi fler och starkare. Det måste vi och det måste bli förr!
    /Mia

    SvaraRadera