24 feb. 2009

MATTRENDER 2009 - SIA I EN TEKOPP

De flesta matskribenter med lite tyngd siar så här i årskiftet hejvilt om framtidens mat. Enligt mina noteringar verkar framtidens mat = dåtidens mat. Det käns oerhört tryggt och säkert tycker jag. I turbulenta tider verkar de flesta trender sträva efter trygghet och igenkänning. Mats-Eric Nilsson, journalist och författare till Den hemliga kocken och Äkta vara ser helst att ”den pågående trenden mot renare livsmedel utan tillsatser visar sig vara mer än en modefluga.” Vem hoppas inte på det! En del andra röster säger att mattrenderna i år blir; ” Tillbaks till rötterna”, ”Mera Nordiskt”. ” Närodlat i säsong”, ” På mormors vis”, ”Nordiskt” och ”Långkok”.
Tänk om krogarna och korvmojarna i Östersund kunde ta till sig lite av årets trender! Kanske kunde man då under en shopping-runda på Prästgatan ta sig en vitlöks-och timjandoftande lammkorv gjord på ekologiskt kött från Ope-gård, toppad med Liw Ekerwalds godaste surkål och lingonketchup från Mörsil. Alltsammans serverat i en segknaprig baguette bakad på vildjäst från Daniel på Grädda.
Eller tänk Er att på gågatan få en rykande varm gulaschsoppa toppad med en klick crème fraiche serverad i ett läckert soppbröd från Törners. Efter soppan slinker man in på Telo som redan idag serverar en perfekt kopp kaffe med en utsökt chokladpralin. Tänk om de tre pizzeriorna på Rådhusgatan skulle ändra namn och profil till;
· Mormors källare- Långkokskafé med mjukstekt högrev, dill- och pepparotskött som specialitet.
· Ripan - Samisk slow food med specialiteter som suovas och renbuljong med klimp.
· Artemis – De vilda grytornas hemvist med Osso Bucco på rådjurslägg från Norderön och Biff Bourgogne på lokal älg.
Frasses kanske kunde samarbeta med Turbogrisen från Öhn och döpa om sig till Nasses? På Nasses skulle revbensspjäll i läckra marinader varvas med knaperstekt fläsk med löksås och kryddiga grillade korvar trängas och trivas.
Atena kunde kanske bli ”På stena’” och servera tunnt skivat vilt som steks på täljsten, självklart med de läckraste av såser. The Rock blir till the Sock –raggsockornas myspysställe med varm choklad och tjockgrädde. Best Western och Teaterbaren serverar kojajazz, folkmusik och klining (specialitet från Frostviken)
I badhusparken kokas det så klart en fisksoppa gjord på nyfångad Storsjöfisk och Tim på Mikado serverar älg-sukiyaki. Pera blir till ”Päran” och Simon & Viktor blir till ”Linus & Märta” – ett ostarnas mecka. Här serveras rykande varm och trådig ostfondue och godaste raqulette –naturligtvis tillagade på de läckraste ostarna från både Oviken eller Raftsjöhöjden.En Liten Röd bygger om till vedugnsbageri och blir ”Ett Litet Bröd” och där serveras nybakat bröd med fäbodsmör och kokkaffe. Dom två stora hamburgerkrogarna i stan lägger ner och blir till ”Bondens Marknad” för alla i Östersund vill bara handla närodlat och ekologiskt. Utanför står kanske Jesper Nyström och fräser på en älgburgare till hungriga förbipasserande. Framtidens mat på stan i Östersund –om jag får sia. Foto:
www.fotograftina.se

2 kommentarer:

  1. Vilken god tid vi går till mötes!

    SvaraRadera
  2. Haha, åh, det låter fantastiskt! Fast inte så mycket för vegitarianer där precis...

    Silen Sören fungerar utmärkt! Och ditt "rökiga lakrits" är fantastiskt gott!
    Jag är mycket nöjd.

    SvaraRadera