27 aug. 2009

SVAMPLYCKA

Temakerskan är salig efter en heldag i skogen med svampexperten och folkbildaren Pelle Holmberg. Jag har lärt mig mer om skogens fantastiska skafferi och ikväll blir det en Nordisk fyra-rättersmiddag med en massa olika svampsorter. Till förrätt blir det danskt rågbröd med finsk risksallad, rödbetscarpaccio med smörfräst tegelsopp och getost från Raftsjöhöjden, stekt röding med krämig sås gjord på sillkremla, dill och vitt vin, till Fäbodglassen blir det lingon i rosmarinkaramell och kanderad sotig vaxing.

Den mest intressanta av de nya matsvamparna jag har lärt mig är sillkremlan. Den borde verkligen kallas "hummerkremla" då den snarare doftar och smakar skaldjur än sill. Jag grubblar mycket över varför svenskarna inte ätit så mycket svamp historsikt som man har gjort i andra länder? Vill du laga god mat med svamp så köp Jens Linder & Pelle Holmbergs bok Svamplycka.

3 kommentarer:

 1. Plötsligt blev jag sååå hungrig!!!:) Wow vilken middag det blir hos er idag!

  Susanne

  SvaraRadera
 2. Hej Fia, vilken dag!!! Svamplycka låter som en bra bok. Smörfräst tegelsopp och getost och röding, gud va gott!!!! Vilken tårta du hade nedan och skollunchen såg verkligen lockade ut!!!

  Jag såg Tinas hem i ngn tidning som jag inte minns nu, otroligt fint och fina bilder hon tagit där med, hälsa henne det, om hon inte läser detta förstås... Sensommarhälsn fr Dalarna & Mari.

  SvaraRadera
 3. Så mysig bok det verkar vara. Jag är helt tokig i sådana där böcker!

  SvaraRadera