8 feb. 2010

FREDAGSMYS - EN NJUTBAR RITUAL

Jag blir lite förbannad när ett gigantiskt chipsföretag integrera ordet ”Fredagsmys” i sin marknadsföring faktiskt. Det vore så trist om Fredagsmys blir inpräntat i våra barns sinne kopplat till skräpmat. Istället hoppas jag att Fredagsmys blir associerat med njutbara stunder i våra barns liv. Hållpunkter som upprepas vecka efter vecka, innehållande god och nylagad mat som lagas med hjärtat.

Och varför ska det alltid fredagsmysas framför TV:n förresten? Tänd ett gäng ljus eller en brasa och njut av varandras sällskap utan TV:n, den kan man kanske somna till efter fredagsmyset istället. Eller varför inte pröva ett liv utan TV? Det är som att sluta med socker i kaffet faktiskt. När man är avvänd saknar man det inte. Jag lovar!

Barn gillar verkligen ritualer och ofta bär man med sig dessa i vuxen ålder och för det vidare till nästa generation. Vore det inte smart att passa på och föra vidare barnens favorittradition i form av en härlig måltid. En måltid som man kanske kan laga tillsammans med barnen eller varför inte inkludera kompisfamiljer och vänner? Det bästa fredagsmyset i min smak:
• Om man är många funkar ett knytkalas bäst. Alla bidrar med något gott.
• Är det bara familjen är det roligast och godast med plockmat, röror och ett riktigt gott bröd. Dukkah är ett favoritmys. En egyptisk nöt-och-kryddblandning som serveras som ett tilltugg. Brödbitar doppas i god olivolja med lite balsamvinäger i och sedan i dukkah.

Dukkah
300 g mandel och nötter gärna många olika sorter t ex hasselnötter, sötmandel, valnötter och cashewnötter
1 dl sesamfrön
2 msk hela korianderfrön
2 msk hel spiskummin
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
½ tsk timjan
1 tsk hel kummin
• Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Gnid av skalet på hasselnötterna.
• Rosta sesamfrön och kryddor på medelvärme tills det börjar knäppa och dofta.
• Kör nötter och frön i matberedare tills det är finhackad men fortfarande små bitar.
Gott att strö över sallader eller röror också. Foto: www.fotograftina.se

2 kommentarer:

  1. Håller jhelt med dig ang "fredagsmys", tål inte reklamen över huvettaget, löjlig... det kan man inte anklaga din blogg för att vara, en ren livsnjutning! Mari.

    SvaraRadera
  2. Tack Fia för en vacker blogg och lite härlig Hemkänsla. Det behövs när det är tungt här i Skåne.

    Kram på dig

    SvaraRadera