16 maj 2010

ALLT INTE VÄL INOM EU

Den 9 maj firade vi EU-dagen och det är väl kanske bra - eller? Mindre bra är i alla fall de siffror som visar att antalet personer som lider av fetma har ökat på ett spektakulärt sätt de senaste 30 åren inom EU. 14 miljoner barn är överviktiga och av dessa lider 3 miljoner av fetma. Det betyder att nästan var fjärde unge i EU berörs av problemen.

Överviktsproblemen gäller inte bara EU och de rika länderna längre förresten. Över 42 miljoner barn i världen under fem år klassas för närvarande som överviktiga. Överviktsproblemen kryper allt lägre ner i åldrarna. Detta varnar WHO för som kallar barnfetma ”ett av 2100- talets allvarligaste hot mot folkhälsan”. Jag kallar det för barnmisshandel.

Vi är alla ansvariga för denna misshandel eller sk. fetmaepidemi. Självklart handlar det om vad och hur vi bygger våra kroppar – MATEN i kombination med vår LIVSSTIL och hur mycket vi RÖR på oss. Basen i denna triangel tror i alla fall jag är MATEN. Det handlar om vad barnen äter - hemma, på dagis eller på skolan. Även butiksägaren har ett ansvar. Vilket utbud finns på matvaror direkt riktade till barn och hur bra är de egentligen?

Hur kan vi tro att barnen ska få en sund uppfattning om bra matkultur när drygt en fjärdedel av maten slängs både - i hemmen och i skolan. Hur ska barnen lära sig om sund gastronomi när knappt någon mat längre lagas där barnen finns? Hur sugen blir den lilla gästen att äta den mat som nästan helt tappat färg, arom och form? Hur aptitretande och njutbart är det att äta micromat eller mat serverad i kantiner och ofta kanske ensam eller i en stökig miljö? Alla kommuner borde ha ett eget MATHUS som i Köpenhamn - detta skriver jag om en annan dag. Ha en Slow och Skön Söndag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar