18 maj 2010

FÄBODLIV I JÄMTLAND

I måndagens Metro på sidan 16 kan du läsa om Fäbodromantiken i Jämtland. Det är så häftigt att det fortfarande finns levande fäbodar som producerar enastående produkter här i länet. Riktigt smör, mese och källarlagrad getost kan man köpa. Det är dessutom en oavbruten tradition i länet, dvs det är många århundraden sedan man började med fäboddrift - och aldrig slutat! I sommar ska jag besöka flera fäbodar, tillsammans med barnen så klart. Vill du träffa personer från några av Jämtlands fäbodar och smaka på deras produkter? Besök då Jamtlis sköna Vårmarknad, lördag den 22 maj kl 13 – 15. Då släpps också barnboken: Sommaren med momma”. Text: Catarina Lundström; Bild: Anders Suneson; Grafisk form: Annica Nordin. Det är fäbodföretagarna i Mera Reseanledningar som tagit initiativet till en barnberättelse i fäbodmiljön. Inträde till Jamtlis vårmarknad 60 kr.

4 kommentarer:

 1. Underbart och håller med. Glad att fler och fler får smak för det äkta. Det ligger i tiden att vara tillbaka i tiden.

  Fantastiskt härlig bild med fäbodar o dalgången

  Kram på dig

  SvaraRadera
 2. Jättemysigt inlägg.
  Sånt här blir jag glad av att läsa. Dessutom ett jättebra tips.

  Annelie

  SvaraRadera
 3. Jag tycker man ska vara rädd om Fäbodväsendet, ett unikt kulturarv, och utveckla det för framtiden. Själv besöker jag gärna fäbodna i närheten av Skattungbyn i Dalarna där familjen brukar bo på sommaren. Lugnet och stämningen på en Fäbodvall är svårslagbart liksom dess mejeriprodukter.

  SvaraRadera
 4. Hej Martin!
  Jag håller fullständigt med dig. Fäbodarna är en kulturskatt som måste värnas och bevaras för all framtid. Mejeriprodukterna är så unika att de borde kosta minst tre gånger det vi idag betalar.

  SvaraRadera