17 juli 2010

VÅT, GLAD & TACKSAM!

Som ett utkavlat tunnbrödsämne på ett mjölat bakbord känner jag mig. Platt som en pannkaka och totalt mörbultad. Funderar allvarligt på om jag är riktigt hopvispad eller om det saknas någon ingrediens? Är jag kanske ett förlorat ägg eller en misslyckad omelett?
Har försvarat min kära hemstad Östersund med mitt allra yttersta i tävlingen ”Postkodkampen”. En ny slags stadskamp på tv med inslag av förnedringsprogrammet ”Wipeout”. OS-medaljören och vältränade Anna Ottosson är lagledare för laget.

Övriga deltagare; Lars ”Sillen” Sandström, känd från Marmeladorkesterm och en riktig löpfantast, Roger ”Jösse ”Lillieskiöld, föredetta basketproffs, fortfarande i fin form och med total vinnarskalle, Nils Högbom, supertränad alpinåkare, tidigare medlem i juniorlandslaget, och så undertecknad med en kropp byggd av Jämtländska gourmetostar och fantastiska viner. Snacka om att jag känner mig som ett vildvuxet ärtskott mitt i kornfältet i det här sammanhanget.

Fattar inte riktigt hur jag tänkte när jag tackade ja. Men jag bjuder på att ni kanske kommer att skratta åt mig den dagen vårt lag gör sin tv-debut. Man lever kanske bara en gång och jag ångrar nästan bara sådant jag inte har gjort i det här livet. Så här mitt i upplevelsen kan jag i alla fall säga att det känns fantastsikt roligt men det är riktigt omtumlande. Inte är jag lika vass som mina medtävlande men jag känner mig absolut som en i gänget ändå.

Min man och mina barn är med och hejar. Dottern Ella snart 21 år tycker det är lite pinsamt och tror nog inte att jag ska fixa hinderbanan men hon hejar på mig glatt ändå. Sonen Pelle 7 år berättar stolt att ”om de tävlar i matlagning så vinner mamma”.Tyvärr saknas matlagningsinslagen i den här tävlingen. Minstingen Emmylo 4 år tycker jag är ”duktig”. Mannen har inte begärt skilsmässa ännu. De gör en i alla fall varm om hjärtat.

Vill ni veta hur det går för lag Östersund så bänka er framför tv:n 23 juli klockan 20.00. VÅT blir man garanterat i den här tävlingen och självklart är jag GLAD och TACKSAM att jag överlevde. Och visst är det väl ok att toppa en korngrynsrisotto med ett ärtskott? Bifogar receptet så får ni prova själva. Glad sommar på er! KornFoto: Henrik Sendelbach, hittat på Wikipedia, Lagfoto: Patrik Lundin/TV4

KORNRISOTTO toppad med ärtskott. Cirka 4 portioner.
4 dl blötlagt naket korn, hel dinkel eller nakenhavre.
En halv gul lök.
1 dl torkad trumpetsvamp, trattkantareller eller Karl-Johan (3 dl färsk svamp).
1 msk smör.
6 dl höns- eller grönsaksbuljong.
1 dl torrt vitt vin.
100 gram smakrik kittost eller annan smakrik ost.
1 tsk flingsalt + 0,5 tsk svartpeppar.
Ärtskott.

Gör så här: Blötlägg det hela kornet, dinkel Skala & finhacka löken. Fräs lök med korn och svamp i smöret. Tillsätt buljong och vin och låt puttra under lock tills kornet är "al dente"(tuggmotstånd kvar). rör då och då under puttringstiden och tillsätt ytterligare vätska vid behov- risotton ska vara lite fuktig. Rör ner osten strax innan servering. Smaka av med salt och peppar och toppa med lite ärtskott.

2 kommentarer:

 1. http://tantewa.blogspot.com/2010/07/postkodkampen.html

  Håller tummar även om det ju är för sent =)

  SvaraRadera
 2. Fia!
  Såg idagens TV-tidning att du tävlar i Postkodskampen. Jag o min familj kommer att bänka oss. Du är så härligt tuff och orädd! Jag hade nog fegat ur redan innan:) Den här sommaren blir det tyvärr ingen tur t Ö-sund för oss. Hoppas vi ses nästa gång, eller om ni hittar till Umeå...
  Kram till dig och HELA din fina familj!

  SvaraRadera