25 juli 2010

Östersund - Creative City of Gastronomy

I fredags kom äntligen beskedet som kan bli ett riktigt genomslag för Jämtlandsregionen som gastronomiskt centrum i Norden. Östersund utsågs till Creative City of Gastronomy av FN-organet UNESCO. Detta har jag väntat på i fem år, allt sedan jag först fick höra talas om nätverket! Lämnade in ett medborgarförslag till kommunen för tre år sedan och se - den demokratiska processen fungerar, trägen vinner! Nu gäller det att ta sig an möjligheten. Läs mer om utnämningen i ÖPs ledare. Nästa steg i processen att etablera Jämtland som Nordens gastronomiska mitt torde vara att vinna regeringens tävling om Sveriges Matlandethuvudstad. Om ingen annan nominerar Östersund så ser iallafall jag det som min plikt som Matlandetambassadör för Jämtland. Ansökan ska vara inne innan den 1 september. Trevlig Sommar på Er!

17 juli 2010

VÅT, GLAD & TACKSAM!

Som ett utkavlat tunnbrödsämne på ett mjölat bakbord känner jag mig. Platt som en pannkaka och totalt mörbultad. Funderar allvarligt på om jag är riktigt hopvispad eller om det saknas någon ingrediens? Är jag kanske ett förlorat ägg eller en misslyckad omelett?
Har försvarat min kära hemstad Östersund med mitt allra yttersta i tävlingen ”Postkodkampen”. En ny slags stadskamp på tv med inslag av förnedringsprogrammet ”Wipeout”. OS-medaljören och vältränade Anna Ottosson är lagledare för laget.

Övriga deltagare; Lars ”Sillen” Sandström, känd från Marmeladorkesterm och en riktig löpfantast, Roger ”Jösse ”Lillieskiöld, föredetta basketproffs, fortfarande i fin form och med total vinnarskalle, Nils Högbom, supertränad alpinåkare, tidigare medlem i juniorlandslaget, och så undertecknad med en kropp byggd av Jämtländska gourmetostar och fantastiska viner. Snacka om att jag känner mig som ett vildvuxet ärtskott mitt i kornfältet i det här sammanhanget.

Fattar inte riktigt hur jag tänkte när jag tackade ja. Men jag bjuder på att ni kanske kommer att skratta åt mig den dagen vårt lag gör sin tv-debut. Man lever kanske bara en gång och jag ångrar nästan bara sådant jag inte har gjort i det här livet. Så här mitt i upplevelsen kan jag i alla fall säga att det känns fantastsikt roligt men det är riktigt omtumlande. Inte är jag lika vass som mina medtävlande men jag känner mig absolut som en i gänget ändå.

Min man och mina barn är med och hejar. Dottern Ella snart 21 år tycker det är lite pinsamt och tror nog inte att jag ska fixa hinderbanan men hon hejar på mig glatt ändå. Sonen Pelle 7 år berättar stolt att ”om de tävlar i matlagning så vinner mamma”.Tyvärr saknas matlagningsinslagen i den här tävlingen. Minstingen Emmylo 4 år tycker jag är ”duktig”. Mannen har inte begärt skilsmässa ännu. De gör en i alla fall varm om hjärtat.

Vill ni veta hur det går för lag Östersund så bänka er framför tv:n 23 juli klockan 20.00. VÅT blir man garanterat i den här tävlingen och självklart är jag GLAD och TACKSAM att jag överlevde. Och visst är det väl ok att toppa en korngrynsrisotto med ett ärtskott? Bifogar receptet så får ni prova själva. Glad sommar på er! KornFoto: Henrik Sendelbach, hittat på Wikipedia, Lagfoto: Patrik Lundin/TV4

KORNRISOTTO toppad med ärtskott. Cirka 4 portioner.
4 dl blötlagt naket korn, hel dinkel eller nakenhavre.
En halv gul lök.
1 dl torkad trumpetsvamp, trattkantareller eller Karl-Johan (3 dl färsk svamp).
1 msk smör.
6 dl höns- eller grönsaksbuljong.
1 dl torrt vitt vin.
100 gram smakrik kittost eller annan smakrik ost.
1 tsk flingsalt + 0,5 tsk svartpeppar.
Ärtskott.

Gör så här: Blötlägg det hela kornet, dinkel Skala & finhacka löken. Fräs lök med korn och svamp i smöret. Tillsätt buljong och vin och låt puttra under lock tills kornet är "al dente"(tuggmotstånd kvar). rör då och då under puttringstiden och tillsätt ytterligare vätska vid behov- risotton ska vara lite fuktig. Rör ner osten strax innan servering. Smaka av med salt och peppar och toppa med lite ärtskott.

1 juli 2010

TEMAKERSKANS TESKOLA JULI, del 7

VATTENKVALITET Idealet för te är källfriskt vatten utan alltför mycket mineraler. Mjukt vatten är generellt bättre än ett hårt, kalkrikt vatten. På de flesta håll i Sverige har vi bra och mjukt vatten. Har man väldigt hårt vatten är det bäst att använda ett vattenfilter. Låt kallvattnet rinna ett tag tillsdet blir klart, så kommer du nära idealet. Vattnet måste vara syrerikt, så koka försiktigt upp färskt vatten tills det bildas bubblor små som ”fiskögon”. Stormkokar det försvinner syret i vattnet.