27 aug. 2010

Fiskelycka

En augustidag för sju år sedan fick vi varandra på kroken och gifte oss, min man Martin och jag. I en silverfärgad kartong förvarar vi våra minnen från den dagen. I augustitider brukar jag plocka fram lådan och bläddra igenom telegram, tal, meny, sånghäfte och kort för att minnas hur hög av lycka jag kände mig. Ett av talen har som fastnat i mitt minne handlade om fiskelycka. Det var Anna-Karin, en av bröllopsgästerna som benade ut grunden för fiskelycka i en filosofisk fiskeskola.

Ungefär så här lät det; Allt börjar, slutar och relaterar till Fisk och därmed till vatten. Ni vet; sädescellen är som en Fisk, ägget som ett romkorn och som foster simmar vi omkring i livmoderhavet. Vi bör alla bejaka Fisken inom oss och eftersom Fisk har med Fiske att göra, lära oss grunden för Fiske. Människan består dessutom till större delen av vatten, förutom några få som tycks vara onaturligt torra….

När jag var barn och började fiska sa jag till min pappa; - Jag tyckte det var något som ryckte - är det napp? Han sa;  - Fundera inte, när du har napp så VET du! Det gäller också att ta det lugnt – man kan inte forcera fiskarna. De kommer till dig i sinom tid.

Fiske har också med fiskevatten att göra och man måste se till att inte Fiska på fel ställe. Man kan inte förvänta sig att finna de stora härliga, friska Fiskarna i grumligt vatten. Men det är en sak man måste upptäcka själv. Jag gick förresten in på kommunens hemsida och kan meddela er alla att de jämtländska fiskevattnen är rena ifrån både surmörtar och lipsillar…osv, osv

Det fyndiga talet avslutades i alla fall med att undertecknad är beviset för att Martin är en lika vässad fiskare han alltid utgett sig för att vara. Man tackar! Om han sedan fick en hal ål, en sur strömming eller en glad brax på kroken vet han bara bäst själv.

Att Storsjön är en av Sveriges fiskartrikaste sjöar är väl smått fantastiskt. Öring, röding, harr, sik, abborre, gädda, lake, mört och kanadaröding är väl en hyfsad grund för en yrkesfiskare eller en fiskekrog vid Storsjöns strand? Hur det står till med lipsillar och surmörtar runt Storsjön vet jag inte. Men här bor cirka 70 000 människor som borde vara rusiga av lycka över att Storsjöns vatten är så rent att det går att dricka. De e´ fiskelycka de´! Simma lugnt. 

2 kommentarer:

  1. En mycket glad brax tror i alla fall jag att han fick på kroken. Och den glada braxen fick en mycket glad brax hon också. Och av de de 70 000 människorna är jag en annan glad brax som har förmånen att vara bekant med braxarna, så simma lungt så inte storgäddan tar oss jag fick simma så in i vassen, men jag klarade mig med nöd och näppe.

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt tal! Jag som fiskare kunde allt känna igen mycket och parallellen till liv och kärlek har jag ärligt ALDRIG tänkt på innan då jag beskådat min fångst =)
    Ja, vi har all anledning att vara stolta över vår underbara STORSJÖ, som dessutom är Sveriges 5:e största.

    Ett STORT grattis till dig och Martin oxå givetvis. KRAM

    SvaraRadera